1 kg aubergines
1-2 theelepels zout
6 eetlepels olie, zout
ca. 100 g paneermeel
600 g half om half gehakt
30 g (room)boter
30 g bloem
2 flinke uien
1½ dl bouillon
2-3 knoflookteentjes
200 ml melk
1 bosje peterselie
peper en zout
blikje tomatenpuree
1-2 mespuntjes geraspte
nootmuskaat
½ theelepel peper
2 eierdooiers
1 theelepel paprikapoeder
50 g geraspte kaas
1 mespunt tijm, oregano
1 eetlepel (room)boter |
|
Snijdt de aubergines in plakken van een halve centimeter en
bestrooi de plakken met zout, laat dat even intrekken en dep
de plakken droog met keukenpapier. De aubergine plakken afwisselend
met toevoeging van olie in 3-4 minuten goudbruin
bakken. De gebakken schijven eruit halen, de nieuwe erin leggen.
Met de helft van de aubergineschijven de bodem van een grote
ovenschaal bedekken (de rest achterhouden). Het gehakt rul bakken
in de resterende bakolie. Intussen uien en knoflook pellen en
snipperen, de peterselie wassen en fijnhakken en samen met het
gehakt meesmoren. De tomatenpuree met wat water en de kruiderijen
door elkaar roeren en dan met de helft van het paneermeel aan het
gehakt toevoegen. Alles al roerend 5 minuten goed laten smoren en
pikant op smaak brengen (ketchup). De helft van het gehakt over de
aubergine plakken in de ovenschaal verdelen. Daarover de rest van
de aubergine plakken en vervolgens het overgebleven gehakt daar weer
op.
Oven voorverwarmen op 175°C.
Van de boter en bloem een roux maken. Bouillon en melk al roerend
daaraan toevoegen, zodat het een gladde, witte saus wordt. De saus nog
5 minuten laten doorkoken, met peper, zout en nootmuskaat op smaak brengen.
De pan van het vuur nemen en met de dooiers binden. De saus gelijkmatig
over de mousaka gieten, met de rest van het paneermeel, de kaas en snippertjes
boter bestrooien. Op het middelste rooster van de oven het gerecht in 40-45 minuten
goudbruin bakken. Eet smakelijk !
|